söndag 5 oktober 2014

Operation: samtal ifrån östra

Idag ringde kardiologen ifrån östra sjukhuset, blev först stel i hela kroppen, han undra om de fanns några frågor som vi skulle känna oss lättade över att veta. Det finns 1000 frågor samtidigt som de inte finns några. Den första frågan va vilka metoder som planeras, svaret på VSD är samma som dom gjorde på mig. Lappa ihop hålet och stoppa flödet. Känns inte lika läskigt och tänka på det just eftersom jag själv har gjort en sån operation, jag lever ju ändå 20 år senare och jag opererades på samma sjukhus. aortastenosen är det inte ens säker att dom kommer att göra något åt, det märker dom när VSD:en är stängd och men inte har det flödet kvar. Men behöver dom göra något åt klaffen vill dom försöka laga hans egna, skulle inte de gå är det biologiska som gäller. En fråga jag hade va just vad dom menade med biologiska, med det menar dom att dom tar en bit av hans egna lungartär eller en avlidens artär och ersätter med. Oavsett om dom behöver göra något åt aortastenosen kan man inte säga om det kommer att behövas fler operationer eller inte utan det beror helt på hur den beter sig under Maximilians uppväxt. 
Den läskigaste biten är när han berättade hur de kommer gå till när dom söver honom. Dom kommer då börja med att söva honom och sedan stanna hjärtat och lungorna för att koppla upp honom till en maskin som ska syresätta blodet och pumpa runt de i hans kropp. 
Den andra stora frågan ja/vi har ställt oss är det här med respiratorn, hur är det egentligen med att komma ur den. Svaret blev att de flesta barn kommer ur den efter nått dygn, men barn som i Maximilians fall har/ har haft tecken på hjärtsvikt kan de ta 2-3 dygn. Ska dom då både laga VSD:en och aortastenosen kan de ta ytligare ett dygn att komma ur den. Övrigt så beror det på hur barnet mår efteråt. Sedan la han till att de vanligaste komplikationerna är att det efter några timmar eller dagar kan uppstå blödningar eller luftvägsinfektioner. 
Bestämt är det i alla fall att Maximilian inte vinner något på att vänta länge till utan dom vill göra operationen så fort som möjligt, så snart kommer vi får en tid för provtagning och UL på hjärtat där nere, sedan ska dom gå igenom undersöknings resultatet och sen blir de operation. Så fort som väntelistan tillåter, men på den har Maximilian klättrat några steg upp. 

1 kommentar: