fredag 19 september 2014

Kort om Maximilians hjärtfel och symtomen som uppkommer

Symtom vid medfödda hjärtfel visar sig framför allt under det första levnadsåret. De flesta allvarliga missbildningar ger symtom under barnets första levnadsvecka i samband med att blodcirkulation ställs om från fostrets speciella blodcirkulation till den cirkulation som behövs i livet utanför livmodern.
Vanliga symtom är att
  • barnets hud och läppar har en blåaktig ton
  • barnet har det jobbigt att andas
  • barnet är för trött för att äta tillräckligt.
Symtomen beror ofta på hjärtsvikt eller sänkt syrehalt i blodet, cyanos. Allvarliga hjärtmissbildningar kan göra att barnet plötsligt får svåra symtom.


HJÄRTSVIKT 
Hjärtsvikt kan uppstå i samband med vissa hjärtfel och innebär att hjärtat inte orkar pumpa runt blodet tillräckligt för att kunna förse de olika organen i kroppen med tillräckligt blodflöde. Det leder bland annat till att kroppen får för lite syre.
När hjärtat inte pumpar effektivt stockar sig blodet i lungorna. Detta påverkar barnets andning som blir snabbare och mer ansträngd. Man kan se indragningar mellan revbenen vid varje andetag. Sådana symtom kan också finnas vid lungsjukdomar.
Vid hjärtsvikt slår barnets hjärta snabbare än vanligt. Barnet kan också vara trött och orkeslöst. Hos spädbarn kan det visa sig som att barnet är för trött för att äta tillräckligt. Därför går det inte upp i vikt som det ska. 
  • blir trött och orkar mindre
  • lätt blir andfådd
  • kan få svårt att andas
  • ofta behöver upp och kissa på natten
  • får snabbare puls
  • går upp i vikt på grund av att vätska samlas i kroppen
  • får svullna anklar och ben och även pungen kan bli svullen

Pga av detta är de viktigt att vi dagligen räknar Maximilians resp., alltså hur många andetag han tar på en minut. Han är snabb andad sen han föddes pga av hjärtat. En bra dag ligger han runt 43-58 i resp. Fast är han aktiv på nått sätt går den upp till 59-67 i resp. Kommer han över 73 i resp är de dags för oss att åka upp med honom för en akut undersökning. 

CYANOS

Om barnets hud, läppar och slemhinnor blir blåtonade kan det bero det på att blodets syrehalt är sänkt. Detta beror i sin tur främst på att syrefattigt blod från höger hjärthalva inte går till lungorna för att syresättas som det ska. I stället går blodet över direkt till vänster hjärthalva och vidare ut i blodomloppet. Det kallas för cyanos och uppstår vid olika missbildningar av hjärtat. Cyanos är inte samma sak som när ett helt friskt barn blir blått om läpparna i samband med att det blir avkylt, till exempel när det badar länge.
Detta är också nått vi ständigt måste kolla, det kan även vara ett tecken på att hjärtsvikten fortskrider.

FÖRTRÄNGNING I AORTAKLAFFEN

Förträngning i aortaklaffen vanligast

Den vanligaste klaffsjukdomen är förträngning i aortaklaffen, aortastenos. Blodet får svårt att passera ut från vänster kammare och vidare till kroppspulsådern med syrebrist i organ och vävnader som följd.
Aortaklaffen kan även drabbas av läckage, aortaklaffinsufficiens. Tillståndet innebär att blod rinner tillbaka ned i vänster kammare som på sikt kan bli överbelastad.
Aortaklaffläckage kan i sin tur delas in i kroniskt eller akut läckage.
  • Kroniskt aortaklaffläckage kan bero på att den första delen av kroppspulsådern är utvidgad, exempelvis på grund av högt blodtryck under längre tid eller bindvävssjukdomar i aorta. Det leder till att klaffbladen dras isär. Läckaget kan även bero på bikuspid aortaklaff.
  • Akut aortaklaffläckage är ett ovanligt livshotande tillstånd som kräver omedelbar behandling. Ofta beror läckaget på en bakterieinfektion som förstör aortaklaffen eller på en bristning i väggen av stora kroppspulsådern.

Pga av ett läckage har hans vänstra kammare blivit något förstorat 

VSD

VSD är en förkortning på Ventrikel Septum Defekt vilket betyder att det finns ett hål i skiljeväggen mellan kamrarna. Felet gör att blodet blandas och får gå en extra gång genom lungorna. Hjärtat får arbeta mer. Vid en mycket stor VSD kan förmaken, höger kammare och lungpulsådern bli förstorade samtidigt som trycket stiger i lungpulsådern. Detta är på lång sikt skadligt för lungorna.

Blåsljud hos barn med hjärtsjukdom

Blåsljud förekommer ofta vid olika hjärtfel, exempelvis vid små hål mellan hjärtats förmak och kammare. Det kan också bero på att barnet har förträngningar eller läckage i hjärtklaffarna. Dessa blåsljud brukar vara kraftigare än de fysiologiska blåsljuden. Ofta kan läkaren ställa en diagnos genom att lyssna med stetoskop, men barnet får även genomgå fler undersökningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar